POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE BALSAMICO Z KASZĄ PĘCZAK

4.5 (156 ocen)

  • 50 min

Niesamowicie aromatyczne, soczyste … o intensywnym smaku i zapachu.Dodatek suszonych pomidorów, miodu i octu balsamicznego sprawia, że od talerza ciężko się oderwać!Podane z moją ulubioną kaszą pęczak są fantastycznym pomysłem na przyjęcie czy też rodzinny obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    (dla 2 osób)

    * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt

    * duża cebula – 1 szt

    * czosnek – 3 ząbki

    * bulion warzywny – ok. 150 ml

    * ocet balsamiczny – 3 łyżki

    * miód – 1 czubata łyżka

    * mąka – 1 łyżka

    * suszone pomidory – ok. 5 szt

    * sól, pieprz

    * olej do smażenia


Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamico z kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozpłaszczamy dłonią, solimy.

    Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek, a następnie wkładamy mięso.

    Smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.

    Na opróżnioną patelnię wlewamy bulion i ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy, dodajemy miód i posiekane suszone pomidory.

    Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i wlewamy do sosu.

    Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, następnie zalewamy mięso w piekarniku i pieczemy do miękkości ok. 30 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować