Polędwiczki w sosie szałwiowo- jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Polędwiczki myjemy, osuszamy kroimy w ukośne plastry. Rozbijamy je delikatnie i wrzucamy do miski. Mąkę łączymy z solą, pieprzem i papryką czerwoną i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy kilka minut z każdej strony. W tym czasie jabłko kroimy w ósemki, cebulę w piórka a pieczarki w plasterki. Mięso wyjmujemy na chwilę z patelni i odkładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, pieczarki i jabłko . Smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewamy wino i śmietankę, dosypujemy zioła oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i dokładamy mięso. Smażymy do uzyskania miękkości polędwiczek.
Komentarze