DANIE POWSTAŁO Z "POTRZEBY CHWILI". W LODÓWCE BYŁY POLĘDWICZKI I ŻADEN POMYSŁ NA ICH PRZYRZĄDZENIE NIE PRZYCHODZIŁ DO GŁOWY. PO NAMYŚLE WYSZŁO PONIŻSZE DANIE I OKAZAŁO SIĘ STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ.
Składniki:
60 dag polędwiczek wieprzowych
po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku, ziół prowansalskich i słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju
Sos: 1,5 szkl śmietany, 2 szkl wody; 1 łyżka mąki pszennej oraz sos powstały po smażeniu polędwiczek
Polędwiczki w sosie sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki pokroić w plasterki (ewentualnie kostkę), obtoczyć w marynacie (przyprawy wymieszać z olejem i sosem sojowym). Usmażyć na patelni (nie trzeba dodawać więcej oleju- wystarczy ten z marynaty). Zrobić sos: 1,5 szkl śmietany zagotować z 1,5 szkl wody. Dodać sos powstały po smażeniu polędwiczek na patelni. Do gotującego się sosu dodać mąkę rozmieszaną z 0,5szkl wody, zagotować, na końcu wrzucić usmażone polędwiczki. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze