Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z dodatkiem sporej ilości pesto bazyliowego. Pomysł na smaczne i nieskomplikowane do przygotowania danie.
40 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie mniejsze
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
Pół łyżeczki pieprzu mielonego
5-6 łyżek oleju
Pesto
25 g listków bazylii
35 g orzechów włoskich lub piniowe
70 g parmezanu
70-80 ml oliwy
1 ząbek czosnku
Odrobina soli i pieprzu
Dodatkowo
300 ml śmietanki kremówki 30%
Polędwiczki w sosie śmietanowym z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie powycinać zbędne błonki i przerosty.
Olej wymieszać wraz z przyprawami: papryką, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie polędwiczkę i wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę.
2.Następnie na mocno rozgrzanej patelni polędwiczkę przyrumienić z każdej strony.
Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut następnie wyciągamy i odstawiamy na około 5-10 minut aby mięso "odpoczęło"
3.Wszystkie składniki na pesto zmiksować krótko lub utrzeć w moździeru. Przełożyć na patelnię, podgrzewać ciągle mieszając około 2 minuty następnie wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Polędwiczkę pokroić na dwucentymetrowe plastry polać sosem. Podawać :)
Komentarze