Polędwiczki w sosie śmietanowym z zielonym pesto

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z dodatkiem sporej ilości pesto bazyliowego. Pomysł na smaczne i nieskomplikowane do przygotowania danie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie mniejsze
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    Pół łyżeczki czosnku granulowanego
    Pół łyżeczki pieprzu mielonego
    5-6 łyżek oleju
    Pesto
    25 g listków bazylii
    35 g orzechów włoskich lub piniowe
    70 g parmezanu
    70-80 ml oliwy
    1 ząbek czosnku
    Odrobina soli i pieprzu
    Dodatkowo
    300 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Polędwiczki w sosie śmietanowym z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie powycinać zbędne błonki i przerosty.
    Olej wymieszać wraz z przyprawami: papryką, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie polędwiczkę i wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • 2. Następnie na mocno rozgrzanej patelni polędwiczkę przyrumienić z każdej strony.
    Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut następnie wyciągamy i odstawiamy na około 5-10 minut aby mięso "odpoczęło"
  • 3. Wszystkie składniki na pesto zmiksować krótko lub utrzeć w moździeru. Przełożyć na patelnię, podgrzewać ciągle mieszając około 2 minuty następnie wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Polędwiczkę pokroić na dwucentymetrowe plastry polać sosem. Podawać :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować