Polędwiczki w sosie śliwkowo-orzechowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Soczysta i aromatyczna potrawa z owocową nutką !

  • 10 min

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości

    250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)

    2 łyżki powideł węgierkowych

    3 łyżki siekanych orzechów włoskich

    4 łyżki śliwowicy

    6 śliwek suszonych (nie kalifornijskie)

    1 łyżka oleju

Polędwiczki w sosie śliwkowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica 1. Polędwiczki wieprzowe myjemy, obsmażamy w całości z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoto.

  • 2. Następnie ostrożnie wlewamy śliwowicę i kiedy płyn odparuje wlewamy bulion warzywny i dodajemy powidła węgierkowe oraz śliwki. Dusimy mięso przez około 20-25 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby sos się zredukował i zgęstniał, ale nie przypalił. W razie potrzeby solimy i dodajemy pieprzu do smaku

  • 3. Na 5 minut przed końcem duszenia wrzucamy siekane orzechy włoskie, aby oddały swój aromat i stały się chrupiące.

  • 4. Gotowe polędwiczki kroimy w plastry grubości około 1,5 cm i polewamy sosem śliwkowo-orzechowym.

Komentarze

Podobne przepisy