Sos porowo-śmietanowy to jeden z sosów, który pasuje do wielu dań. Dziś w wydaniu z polędwiczką.
Smaczny i błyskawiczny pomysł na obiad!
35 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
250 g Ziemniaków
200 g Polędwiczki wieprzowej
10 g Masła klarowanego
10 g Oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki Musztardy dijon
80 ml Mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
1 szt. Pora
Sól, świeżo zmielony pieprz
Zioła
Koperek
2 ząbki Czosnek
Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso myjemy, odcinamy błonę i kroimy na skośne platerki
2. Rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy.
3. Nacieramy posiekanym czosnkiem, doprawiamy i odstawiamy na parę minut.
4. Pora obieramy z pierwszej warstwy, myjemy i kroimy na cienkie paseczki.
5. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
6. Mięso smażymy krótko na dużym ogniu, ok. minuty na stronę i przekładamy na talerz.
7. Na tej samą patelnie wykładamy pora, doprawiamy solą i pieprzem.
8. Mieszając smażymy kilka minut.
9. Dolewamy wodę i dusimy pod przykrywką.
10. Na patelnie wykładamy polędwiczki, wlewamy mleczko lub śmietankę.
11. Dodajemy musztardę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
12. Podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem.
13. Ziemniaki po ugotowaniu możemy podpiec w piekarniku.
Komentarze