Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Sos porowo-śmietanowy to jeden z sosów, który pasuje do wielu dań. Dziś w wydaniu z polędwiczką.
Smaczny i błyskawiczny pomysł na obiad!

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 250 g Ziemniaków
    200 g Polędwiczki wieprzowej
    10 g Masła klarowanego
    10 g Oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki Musztardy dijon
    80 ml Mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
    1 szt. Pora
    Sól, świeżo zmielony pieprz
    Zioła
    Koperek
    2 ząbki Czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso myjemy, odcinamy błonę i kroimy na skośne platerki
    2. Rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy.
    3. Nacieramy posiekanym czosnkiem, doprawiamy i odstawiamy na parę minut.
    4. Pora obieramy z pierwszej warstwy, myjemy i kroimy na cienkie paseczki.
    5. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
    6. Mięso smażymy krótko na dużym ogniu, ok. minuty na stronę i przekładamy na talerz.
    7. Na tej samą patelnie wykładamy pora, doprawiamy solą i pieprzem.
    8. Mieszając smażymy kilka minut.
    9. Dolewamy wodę i dusimy pod przykrywką.
    10. Na patelnie wykładamy polędwiczki, wlewamy mleczko lub śmietankę.
    11. Dodajemy musztardę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
    12. Podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem.
    13. Ziemniaki po ugotowaniu możemy podpiec w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować