Polędwiczki w sosie ogórkowym

4.49 (172 ocen)

  • 45 min

Przepyszna odsłona polędwiczek wieprzowych. Idealne do ziemniaków.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
    200 g ogórka zielonego
    1/3 szklanki śmietany 30%
    2/3 szklanki kefiru
    płaska łyżka mąki
    średnia cebula
    pół szklanki wody
    sól, pieprz, cukier, olej
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Polędwiczki w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki kroimy w plastry i każdy lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy, oprószamy pieprzem i smażymy aż się zrumienią.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (według gustu).
  • 3. Ogórki miksujemy z kefirem i śmietaną oraz mąką. Powstałym sosem zalewamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować