Polędwiczki w sosie kurkowym

4.5 (188 ocen)

Polędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    200 gram kurek
    1 duża cebula
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    Pieprz kolorowy grubo mielony
    Sól
    2 łyżki mąki pszennej
    3-4 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki masła
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Polędwiczki w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy w plastry, oprószamy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować