Polędwiczki w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Pomysł ten wpadł mi do głowy na święta Wielkanocne.

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych,
    ciasto francuskie,
    2 łyżki tłuszczu,
    4 ząbki czosnku,
    pół łyżeczki majeranku ewentualnie tymianku,
    sól, pieprz,
    50 ml ginu.

Polędwiczki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, posypujemy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 2 godziny.
  • 2. Mięso obsmażamy na tłuszczu ze wszystkich stron, dodajemy w trakcie smażenia jałowcówkę.
  • 3. Ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na środek mięso. Owijamy mięso ciastem. Zlepiamy brzegi. Pieczemy 35 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy