Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem

  • wyświetlono: 407 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
3 łyżki oleju z bazylią
sól
pieprz
200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane)

Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżeczki tymianku

Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
500g pieczarek
200g zielonego groszku (mrożonego)
1 cebula
3 ząbki czosnku
8 listków świeżej bazylii
100ml śmietany 30 %
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem

  • Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem1. Marynata:
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
  • Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
  • Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
    Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
  • Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem4. Mix kasz ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  • Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem5. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry, podawać polane sosem pieczarkowym z groszkiem i kaszą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkikaszapolędwiczki wieprzowedanie głównezioła prowansalskieobiadzielony groszekpolędwiczkasiemię lnianeszybkiprzepis_miesiąca1000polędwiczki w sosie

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym

Dodane przez: Mniam1

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym

Bardzo smaczna polędwiczka wieprzowa...

image-0bh6s3x

Dodane przez: Ewelina Marcin

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

Niezwykle popularna potrawa, w...

image-24uhwfb

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem

Drobiowe kotleciki pachnące zielonym...

image-04xxj22

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kaszotto z kurczakiem, porem i zielonym groszkiem

Zdrowa kasza, delikatny kurczak,...

Ryż z kurkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką

Dodane przez: PolskaGotuje

Ryż z kurkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką

Wiosennie i kolorowo bo przecież...

image-1u9nraa

Dodane przez: ScaryCanary

Gnocchi w sosie pieczarkowym z groszkiem...

Bardzo proste ale efektowne i pyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE