Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem.
W polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami.
Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso.
Obsmażyć na oliwie i odstawić.
Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii.
Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę.
Piec w 220stop.około20minut.
Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią.
Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem.
Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu.
Roladkę pokroić i podać z kurkami i sosem.
Komentarze