Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście.

0 (0 ocen)

Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście.

Składniki:

  • 300g polędwicy wieprzowej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    3 goździki
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    1 łyżka oliwy
    ciasto francuskie
    listki bazylii
    250g kurek
    1 łyżka masła
    3 łyżki sezamu uprażonego
    1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem.
    W polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami.
    Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso.
    Obsmażyć na oliwie i odstawić.
    Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii.
    Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę.
    Piec w 220stop.około20minut.

    Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią.
    Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem.
    Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu.
    Roladkę pokroić i podać z kurkami i sosem.

Komentarze

Podobne przepisy