POLĘDWICZKI FASZEROWANE

4.49 (187 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pyszne na ciepło i na zimno

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone ok. 1 kg, ja nie ważyłam, ale to nie problem, bo z nadwyżki można zrobić kotlety mielone
    2 polędwiczki wieprzowe
    oliwa, pieprz kolorowy, przyprawa uniwersalna, czosnek granulowany, papryka mielona
    2 jajka
    1 cebula posiekana i zeszklona
    1 bułka czerstwa namoczona w bulionie
    Bułka tarta do zagęszczenia lub kasza manna
    2 długie marchewki
    1 łyżka masła
    Sos pieczarkowy, może być z torebki+ 8 pieczarek
    0,5 szklanki białego wina
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • POLĘDWICZKI FASZEROWANE 1. Dzisiaj robiłam kotlety mielone, więc od razu kupiłam 2 polędwiczki wieprzowe i postanowiłam zrobić 2w1 czyli kotlety mielone i polędwiczki faszerowane mięsem mielonym.
    Najpierw umyłam polędwiczki i rozcięłam je wzdłuż na jeden szeroki płat
    Posmarowałam je oliwą, oprószyłam pieprzem kolorowym, przyprawa uniwersalna, czosnkiem granulowanym i papryką mieloną ostrą.
    Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na czas robienia kotletów mielonych.
    Mięso mielone doprawiłam tradycyjnie pieprzem, przyprawa uniwersalna, dodałam 2 jajka, zeszkloną cebulę i bułkę namoczoną w bulionie i osączoną. dodałam dla zagęszczenia 2-3 łyżkli bułki tartej.
    Ugotowałam na al. ‘ dente 2 długie marchewki z przyprawa uniwersalna i masłem.
    Wystudziłam je.
    Na płaty z polędwiczek nałożyłam po całosci warstwę mięsa mielonego a wzdłuż brzega po 1 marchewce.
    Polędwiczki z farszem scisło zrolowałam, owinęłam w folię aluminiową i znów do lodówki.
    Z pozostałego mięsa mielonego usmażyłam kotlety mielone.
    Brytwankę do zapiekania nasmarowałam masłem
    W dużej szklance rozpusciłam 1 sos pieczarkowy z torebki.
    Umyłam i pokroiłam 8 pieczarek.
    Polędwiczki przełożyłam do 2 woreczków foliowych do zapiekania i ułożyłam je w brytwance.
    Podlałam sosem pieczarkowym, wlałam o,5 szklanki białego wina, doprawiłam przyprawa uniwersalna.
    Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 2 godziny.
    30 minut przed końcem rozciąć folię i piec bez pokrywki do zrumienienia.
    Sos z pieczenia zagęscić i doprawić do smaku. Mięso kroić pod skosem, polać sosem i podać z puree ziemniaczanym, oprószonym koperkiem.
  • polędwiczki przed zapieczeniem 2. polędwiczki w folii przed zapieczeniem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować