mięso mielone ok. 1 kg, ja nie ważyłam, ale to nie problem, bo z nadwyżki można zrobić kotlety mielone
2 polędwiczki wieprzowe
oliwa, pieprz kolorowy, przyprawa uniwersalna, czosnek granulowany, papryka mielona
2 jajka
1 cebula posiekana i zeszklona
1 bułka czerstwa namoczona w bulionie
Bułka tarta do zagęszczenia lub kasza manna
2 długie marchewki
1 łyżka masła
Sos pieczarkowy, może być z torebki+ 8 pieczarek
0,5 szklanki białego wina
Polędwiczki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzisiaj robiłam kotlety mielone, więc od razu kupiłam 2 polędwiczki wieprzowe i postanowiłam zrobić 2w1 czyli kotlety mielone i polędwiczki faszerowane mięsem mielonym.
Najpierw umyłam polędwiczki i rozcięłam je wzdłuż na jeden szeroki płat
Posmarowałam je oliwą, oprószyłam pieprzem kolorowym, przyprawa uniwersalna, czosnkiem granulowanym i papryką mieloną ostrą.
Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na czas robienia kotletów mielonych.
Mięso mielone doprawiłam tradycyjnie pieprzem, przyprawa uniwersalna, dodałam 2 jajka, zeszkloną cebulę i bułkę namoczoną w bulionie i osączoną. dodałam dla zagęszczenia 2-3 łyżkli bułki tartej.
Ugotowałam na al. ‘ dente 2 długie marchewki z przyprawa uniwersalna i masłem.
Wystudziłam je.
Na płaty z polędwiczek nałożyłam po całosci warstwę mięsa mielonego a wzdłuż brzega po 1 marchewce.
Polędwiczki z farszem scisło zrolowałam, owinęłam w folię aluminiową i znów do lodówki.
Z pozostałego mięsa mielonego usmażyłam kotlety mielone.
Brytwankę do zapiekania nasmarowałam masłem
W dużej szklance rozpusciłam 1 sos pieczarkowy z torebki.
Umyłam i pokroiłam 8 pieczarek.
Polędwiczki przełożyłam do 2 woreczków foliowych do zapiekania i ułożyłam je w brytwance.
Podlałam sosem pieczarkowym, wlałam o,5 szklanki białego wina, doprawiłam przyprawa uniwersalna.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 2 godziny.
30 minut przed końcem rozciąć folię i piec bez pokrywki do zrumienienia.
Sos z pieczenia zagęscić i doprawić do smaku. Mięso kroić pod skosem, polać sosem i podać z puree ziemniaczanym, oprószonym koperkiem.
Komentarze