Polędwiczki duszone w piwie ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych,
    2 cebule,
    150 g śliwek
    3-4 ząbki czosnku,
    250ml piwa(najlepiej ciemnego),
    100 ml soku jabłkowego,
    50 ml oleju,sól,pieprz

Polędwiczki duszone w piwie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczka 1. 1.Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, polędwiczki nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

    2.W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki na rumiano. Do rondla wlewamy piwo,sok jabłkowy, wsypujemy rodzynki i dusimy bez przykrycia 30-40 minut

    3. Polędwiczki podajemy pokrojone w plastry i polane sosem ze śliwkami, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy