Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych,
2 cebule,
150 g śliwek
3-4 ząbki czosnku,
250ml piwa(najlepiej ciemnego),
100 ml soku jabłkowego,
50 ml oleju,sól,pieprz
Polędwiczki duszone w piwie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, polędwiczki nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
2.W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki na rumiano. Do rondla wlewamy piwo,sok jabłkowy, wsypujemy rodzynki i dusimy bez przykrycia 30-40 minut
3. Polędwiczki podajemy pokrojone w plastry i polane sosem ze śliwkami, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówką.
Komentarze