Polędwiczka zapiekana z ziemniakami i brokułem

4.49 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycące, smaczne danie, które zawiera w sobie ziemniaki i mięso i warzywa. Jest przy tym łatwe i proste do zrobienia :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
    3-4 ziemniaki
    1 mały brokuł
    1 cebula
    sos: 3 jajka
    pół szklanki śmietany 18 proc.
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    łyżka masła do formy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Polędwiczka zapiekana z ziemniakami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na plastry. Każdy plaster przypraw solą, pieprzem i podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu zrumień posiekaną cebulę.
  • 2. Brokuł podziel na różyczki i podgotuj na półtwardo, w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 10 minut w posolonej wodzie, po czym pokrój w plastry.
  • 3. Naczynie do zapiekania natłuść masłem, wyłóż połowę polędwiczek, ziemniaków, brokuła, cebuli i posiekanej natki. Czynność powtórz. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę i piecz ok.25-30 minut w 180 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować