Polędwiczka zapiekana z ziemniakami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na plastry. Każdy plaster przypraw solą, pieprzem i podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu zrumień posiekaną cebulę.
2.Brokuł podziel na różyczki i podgotuj na półtwardo, w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 10 minut w posolonej wodzie, po czym pokrój w plastry.
3.Naczynie do zapiekania natłuść masłem, wyłóż połowę polędwiczek, ziemniaków, brokuła, cebuli i posiekanej natki. Czynność powtórz. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę i piecz ok.25-30 minut w 180 st. Smacznego!
Komentarze