Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka

wyświetlono: 438 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 1

Najpierw był pomysł, potem realizacja a jak już polędwiczka była w piecu to pojawił się strach czy im to będzie smakowało. Ale strach był niepotrzebny było pyszne.

opublikowany: 13.07.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
    150 g wędzonego boczku cienkie plasterki
    musztarda rosyjska
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy
    kilka strąków zielonego groszku
    liście z buraków czerwonych
    kilka gałązek koperku
    2 łyżki oleju
Ocena:

(średnia 5 z 160 głosów)

Posiłek:

Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko. Polędwiczkę przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość około pół centymetra. Posmarować musztardą doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć roladę. Całą roladę obłożyć cienko pokrojonym boczkiem wędzonym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć roladę i posmarować olejem. Włożyć na środkowy ruszt do nagrzanego piekarnika na 190 st i piec około 40 minut. 10 minut przed końcem włączyłam funkcję grilla z górną grzałką.

    Zgłaszam te roladki w kategorii przepis miesiąca. Takie roladki możemy podać na niedzielny oraz świąteczny obiad. Z takim dodatkiem w środku jeszcze się nigdzie nie spotkałam, jest bardzo oryginalny, sezonowy no i smaczny. Dodatkowym atutem jest szybkość przygotowania,to że pieczemy w piekarniku i w tym czasie mamy czas na przygotowanie reszty posiłku. Bardzo się cieszę że zainspirowałam przepisem również redakcyjną kucharkę.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

roladki Dodane przez: Redakcyjna testerka

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewuska2016 ewuska2016

Ryż z kurczakiem i zielonym groszkiem

Nie drogi i pyszny obiad

kategoria: Dania główne opublikowany: 02.06.2018 | wyświetlono: 2716 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: EwaSidor EwaSidor

Sałatka z liśćmi buraka , fetą i olejem kukurydzianym

Liście buraka specjalna odmiana sałatkowa - zdrowe i pyszne

kategoria: Sałatki opublikowany: 19.06.2013 | wyświetlono: 8209 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE