POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Polędwiczkę możemy przygotować bardzo łatwym sposobem. Ale również bardzo łatwo jest ją przesuszyć i sprawić, że nie będziemy jej jedli z miłą chęcią. Jak więc zagwarantować sobie sukces, by ta którą przyrządzimy była wyśmienita? Przyrządźcie ją tak jak to robię ja, będzie pyszna, soczysta i niezwyk

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka płatków pomidorów suszonych
    1 łyżka soli
    2 łyżki oleju
    sos:
    pół szklanki śmietany 30%
    20 dag pieczarek
    1/2 cebuli
    kilka gałązek natki pietruszki
    sól, pieprz
    ew. 1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę nacieramy solą, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Odstawiamy do lodówki na min 3 godziny. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem,pieczemy 30 minut w 180 st w przykrytym naczyniu, a następnie zmniejszamy temp na 140 st, pieczemy jeszcze 15 minut.Cały czas pod przykryciem.
    Sos: Cebule siekamy drobno, szklimy na oleju, dokładamy pieczarki pokrojone w plastry. Kiedy się zeszklą wlewamy śmietanę, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem ok 10 minut, jeśli jest potrzeba zagęszczamy łyżką mąki.
    Upieczoną polędwiczkę kroimy w dość grube plastry, podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować