Polędwiczka z piekarnika.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Delikatne mięsko z owocami.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:


  • 1 szt polędwica wieprzowa
    3 łyżki miód
    2 łyżki krem balsamico di Modena
    1 łyżeczka pieprz kolorowy ziarnisty
    1/2 łyżeczki imbir mielony
    do smaku sól
    do smaku pieprz
    2 szt gruszki
    1 łyżka masło

Polędwiczka z piekarnika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.W rondelku rozpuścić miód,creme balsamico di Modena,wsypać imbir,pieprz kolorowy i mieszając połączyć składniki.Doprawić do smaku odrobiną soli i mielonego pieprzu.
    Tak przygotowaną marynatę przelać do miski,włożyć polędwiczkę i odstawić ją na ok.2 godziny.
    Po tym czasie z aluminiowej foli zrobić łódeczkę,przełożyć polędwicę wraz z marynatą zostawiając jej 1-2 łyzki.Piekarnik nagrzać do 180 stopni,włożyć mięsko i piec od 15 do 20 minut.
    W tym czasie obrać gruszki,włożyć je do rondla,dodać masło i pozostałą marynatę - podgrzewać ok.5 minut.
    Upieczoną polędwicę wyłożyć na półmisek,obłożć gruszkami i polać wytworzonym z pieczenia sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy