Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Bardzo smaczna polędwiczka wieprzowa pieczona razem z jajkami i zielonym groszkiem. Zawinięta w wędzony boczek i ciasto francuskie jest doskonałą propozycją na świąteczny obiad.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    3 jajka
    2 łyżki mleka
    1/2 szklanki groszku zielonego
    1 cebula dymka
    300 g boczku wędzonego
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    sól
    pieprz czarny 
    papryka słodka mielona
    olej rzepakowy czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Groszek zielony 1. Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać czosnkowy olej i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć groszek i rozmącone jajka z mlekiem. Mieszając, lekko podsmażyć jajecznicę doprawiając solą i pieprzem. 1 łyżkę surowych jajek odłożyć do posmarowania ciasta.
  • Polędwiczka z jajkami 2. Polędwiczkę rozciąć wzdłuż ostrym nożem i napełnić przestudzoną jajecznicą z groszkiem. Zabezpieczyć wierzch wykałaczkami i ostrożnie przełożyć na rozgrzaną patelnię. Lekko obsmażyć i zdjąć z patelni. Obwinąć plasterkami boczku, tak aby zachodziły jeden na drugim.
  • Polędwiczka w boczku 3. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim  polędwiczkę w boczku. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować odłożonym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30 min. Po upieczeniu odczekać 10 min i pokroić na grube plastry. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować