PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Polędwiczka z grzybowym pęczakiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/87/poledwiczka-z-grzybowym-peczakiem.jpeg61224122http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/poledwiczka-z-grzybowym-peczakiem
1 polędwiczka wieprzowa
pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, słodka papryka
1 marchewka
1 pietruszka
ok. 1/2 szklanki nalewki, u mnie z pigwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu basamicznego, u mnie owocowy
2 łyżki sosu sojowego, u mnie sojowo-grzybowy
1 łyżeczka ostrego ajwaru
1/2 łyżki mąki
10 g suszonych grzybów
100 g pęczaku
Sposób przygotowania przepisu:
Polędwiczka z grzybowym pęczakiem
1.
Polędwiczkę przekroić na porcje i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej w 1,5 szklanki wody. Zagotować, wsypać pęczak, posolić i gotować aż kasza wchłonie cały płyn.
Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Nalewkę, ocet, sos, miód i ajwar wymieszać w szklance, dopełnić do pełna wodą. Zalać warzywa i dusić około 20 minut. Do sosu włożyć polędwiczkę i dusić około 10 minut. Mięso wyjąć i odłożyć. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do sosu, gotować 5 minut. Mięso pokroić, podawać z sosem, warzywami i pęczakiem. Smacznego :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze