Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej

0 (0 ocen)

Zawszę wydawało mi się że truskawki je się na słodko. Połączenie ich z rybą lub innym mięsem było dla mnie abstrakcją.Jednak teraz gdy truskawki są tak piękne i smaczne postanowiłam wcielić swój pomysł w życie.Efekt mnie zszokował, te niekonwencjonalne połącznie podbiło moje kubki smakowe .

Składniki:

  • 1 polędwiczka z dorsza ( ok.200g.)
    5 truskawek
    2 pałeczki trawy cytrynowej
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta cukru
    sól świeżo mielona
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Polędwiczkę z dorsza myjemy , suszymy , nacieramy sokiem z cytryny oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
    Patelnię grillową rozgrzewamy ( ew. zwykłą bez dodatku tłuszczu) grillujemy rybę ok 3-4 min z każdej strony.
  • śmietana z trawą cytrynową 2. Z pałeczek trawy cytrynowej odkrawamy końce , zdejmujemy wierzchnią warstwę , kroimy na mniejsze kawałki.
    W między czasie z truskawek odrywamy szypułki , kroimy je na 4 części,w małym garnuszku podgrzewamy śmietanę z trawą cytrynową ok 3-4 min cały czas mieszając ( w kuchni wydobywa się piękny zapach cytryny)wyjmujemy je ze śmietany.
  • salsa truskawkowa 3. Dodajemy truskawki oraz cukier , blanszujemy je ok 5 min.
    Na usmażoną rybę , kładziemy salsę truskawkową oraz plasterek cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować