REKLAMA

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

wyświetlono: 444 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest delikatna i krucha. Lekkiej słodyczy nadaje jej suszona żurawina, która wypełnia jej środek. Wspaniale smakuje z duszoną, czerwoną kapustą i kukurydzianymi kopytkami.

opublikowany: 30.11.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    100 g żurawiny suszonej całej
    sól
    pieprz czarny
    oliwa z oliwek
    rozmaryn
    olej rzepakowy do smażenia

    DUSZONA CZERWONA KAPUSTA:

    1/2 małej główki kapusty czerwonej
    25 g masła
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka wody
    2 łyżki soku z cytryny
    100 ml wina czerwonego półsłodkiego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    sól
    pieprz czarny mielony

    KOPYTKA KUKURYDZIANE:

    1 szklanka kaszy kukurydzianej
    3 szklanki wody
    1 jajko
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    masło do smażenia
    natka pietruszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-0nwmt8s 1. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 min. Kiedy żurawina napęcznieje odlać wodę. Polędwiczki oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Napełnić żurawiną. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Polędwiczki odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
  • image-24jkcxt 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje.
  • image-134mhbi 3. Kopytka kukurydziane. Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnicę i z masy uformować wałeczek, lekko podsypując mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem podsmażyć.
  • image-0k3u9e4 4. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano. Obsmażyć z każdej strony, ale tylko chwilę. Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Jeżeli polędwiczki są bardzo małe, to czas pieczenia skrócić do 20 min. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min i pokroić w plastry.
    Wyłożyć na talerz gorącą kapustę, polędwiczki i podsmażone na maśle kopytka. Udekorować natką pietruszki i podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Aga2002

Sałatka gyros z czerwoną kapustą

można podawać jako osobne danie lub jako dodatek do dań.

kategoria: Sałatki gyros opublikowany: 24.10.2018 | wyświetlono: 1754 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: beatak_83

Sałatka z czerwoną fasolą i kapustą pekińską

Pasuje do drugiego dania i do kanapek.

kategoria: Sałatki opublikowany: 01.07.2015 | wyświetlono: 14161 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE