Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

  • wyświetlono: 315 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest delikatna i krucha. Lekkiej słodyczy nadaje jej suszona żurawina, która wypełnia jej środek. Wspaniale smakuje z duszoną, czerwoną kapustą i kukurydzianymi kopytkami.

Mniam1

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe
100 g żurawiny suszonej całej
sól
pieprz czarny
oliwa z oliwek
rozmaryn
olej rzepakowy do smażenia

DUSZONA CZERWONA KAPUSTA:

1/2 małej główki kapusty czerwonej
25 g masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
100 ml wina czerwonego półsłodkiego
2 łyżki cukru trzcinowego
sól
pieprz czarny mielony

KOPYTKA KUKURYDZIANE:

1 szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
masło do smażenia
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

  • image-0nwmt8s1. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 min. Kiedy żurawina napęcznieje odlać wodę. Polędwiczki oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Napełnić żurawiną. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Polędwiczki odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
  • image-24jkcxt2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje.
  • image-134mhbi3. Kopytka kukurydziane. Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnicę i z masy uformować wałeczek, lekko podsypując mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem podsmażyć.
  • image-0k3u9e44. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano. Obsmażyć z każdej strony, ale tylko chwilę. Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Jeżeli polędwiczki są bardzo małe, to czas pieczenia skrócić do 20 min. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min i pokroić w plastry.
    Wyłożyć na talerz gorącą kapustę, polędwiczki i podsmażone na maśle kopytka. Udekorować natką pietruszki i podawać. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatawieprzowinakluskidodatki do obiadukaszka kukurydzianawinokapusta czerwonażurawina suszonawyjątkowe okazjedieta bezglutenowarodzinne spotkaniamięso z piekarnikapieczona polędwiczkaspotkania we dwoje

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z barszczem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krokiety z mięsem i kapustą z barszczem...

Tradycyjne polskie danie na święta...

danie na talerzu

Dodane przez: arolin

Gulasz wieprzowy z boczkiem i kopytkami

Niebo w gębie! :)

Śląska rolada z kluskami i czerwoną kapustą

Dodane przez: ghirsztgb

Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.

W dzieciństwie nigdy nie lubiłam...

Gołąbki z czerwonej kapusty

Dodane przez: kasiac

Gołąbki z czerwonej kapusty

z kapusty czerwonej da się uzyskać...

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem

Dodane przez: Jaga85

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem

Kapusta w połączeniu z rodzynkami...

Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki szparagowej

Dodane przez: JustKuchcik

Chińszczyzna z kapusty czerwonej i fasolki...

Duszona kapusta czerwona z fasolką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE