Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

0 (0 ocen)

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem.

Składniki:

  • • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
    • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
    • 2 łyżeczki cukru
    • 4 łyżki oleju

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje.
    • Polędwiczki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 20 minut.
    • Polędwiczki pokroić w plastry i podawać obłożone śliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy