Polędwiczka wieprzowa z warzywami w sosie pomidorowym

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Polędwiczka wieprzowa to rodzaj mięsa do którego nie trzeba bardzo przekonywać. Jest delikatna w smaku i nie wymaga długiego czasu gotowania. Danie to złożone jest z kilku składników które świetnie ze sobą komponują się smakowo. Tak przygotowane polędwiczki można podać z ryżem, kaszą czy makaronem. Bardzo dobrze sprawdzi się na przyjęciach domowych ponieważ można przygotować go nawet dzień wcześniej, polecam

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    10 pieczarek
    1 papryką czerwona
    1 papryką żółta
    1 cebula
    4 korniszony
    100 ml bialego wina
    1 szklanka bulionu
    1 szklanka passaty pomidorowej
    Sól, pieprz
    Papryką wędzona w proszku
    Papryką ostra- do smaku
    2 liście laurowe
    Mąka do obtoczenia
    Ty łuszcz do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z warzywami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki pokroić w poprzek na plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić młotkiem. Obsypać solą, pieprzem i papryką wędzona, obtoczyć w mące i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu. Polędwiczki przełożyć na miskę. Cebulę pokroić w piórka i dać na tą samą patelnie na której smażylismy mięso jeśli potrzeba to to dodac odrobinę tłuszczu, lekko podsmażyć. Do cebuli dać pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę poddusić po czym podlać białym winem. Następnie dodać papryki pokrojone w słupki, liście laurowe chwilę pogotowac. Do warzyw dodać mięso oraz korniszony pokrojone w plasterki, podlać bulionem i passata, gotować aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować