Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem

4.5 (157 ocen)

Lubię polędwiczkę wieprzową za jej delikatne i kruche mięso. Dodatkową jej zaletą jest to, że nie wymaga długiego pieczenia, dzięki czemu szybko można przygotować pyszny obiad. A dodatek tymianku sprawi, że będzie bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 60-70 dag)

    Marynata:
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    łyżka suszonego tymianku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka czosnku granulowanego
    łyżka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć błonki, natrzeć sola i pieprzem (soli niezbyt dużo gdyż sos sojowy jest słony). W misce wymieszać pozostałe składniki na marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso. Polędwiczkę włożyć do lodówki na ok 2 godziny lub nawet całą noc.
    Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w 180st. Mięso będzie gotowe jeśli po nakłuciu wyleje się jasny sok.
    Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso bardziej się zarumieniło. Mięso po wyjęciu z piekarnika należy odstawić na ok 10 minut aby odpoczęło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować