Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosty sos na bazie białego rumu i kawy w połączeniu z delikatnym mięsem wieprzowym stworzył bardzo ciekawą i smaczną całość idealną na rodzinny niedzielny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 300 gram polędwiczki wieprzowej
    Sól, pieprz
    Sos:
    50 ml kawy espresso
    Sok z ¼ cytryny
    4 łyżki rumu białego
    ½ łyżeczki świeżej mięty
    ¼ łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka miodu
    1łyżeczka brązowego cukru
    ½ szklanki rodzynek
    2 łyżki masła

Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy , pozbawiamy błon i kroimy w plasterki (1,5-2 cm). Lekko solimy i pieprzymy – odstawiamy na 10 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła kładziemy pokrojoną polędwiczkę i posypujemy odcedzonymi rodzynkami, smażymy 2 minuty. W międzyczasie w miseczce łączymy rum z kawą, siekaną miętą, cynamonem, cukrem i miodem. Polędwiczki przekręcamy na drugą stronę, wlewamy kawę z dodatkami i całość smażymy jeszcze 4 minuty. Kiedy sos lekko odparuje dodajemy 2 łyżkę masła aby zagęścić sos. Jeśli jest taka potrzeba sos doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny lub miodem. Polędwiczki serwujemy razem z sosem na puree, z kaszą jaglaną, kuskusem lub ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy