Polędwiczka wieprzowa z kapustą i kremowym puree

4.5 (190 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Polędwiczkę można zastąpić schabem. Jednak po owinięciu boczkiem i obsmażeniuna patelni należy piec go dłużej w piekarniku, tj. 30–40 minut w temperaturze 150°C.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - korzeń pietruszki: 2 sztuki
    - ziemniaki: 300 gramów
    - natka pietruszki (gałązka): 2 sztuki
    - masło: 30 gramów
    - śmietana 30%: 50 mililitrów
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta

    - włoska kapusta (oczyszczona z zewnętrznych liści): 0.5 sztuki
    - biała cebula: 1 sztuka
    - olej: 50 mililitrów
    - masło: 30 gramów
    - czarny pieprz (ziarna): 5 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 50 mililitrów
    - śmietana: 100 mililitrów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - natka pietruszki (gałazka): 2 sztuki

    - polędwiczki wieprzowe: 2 sztuki
    - wędzony boczek (plastry): 8 sztuk
    - musztarda (francuska, ziarnista): 2 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z kapustą i kremowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Purée: korzenie pietruszki oraz ziemniaki cienko obrać. Najlepiej
    dokładnie umyć je przed obieraniem, aby już nie płukać ich bez
    skórki, co powoduje utratę cennych składników. Gałązki pietruszki
    związać bawełnianym sznurkiem.
  • krok2 2. Warzywa pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka z roztopionym masłem (uważać, aby się nie przypaliło). Poddusić, doprawić solą i pieprzem.
  • krok3 3. Dodać natkę i ok. 200 ml wody, przykryć, dusić ok. 30 min. Korzenie pietruszki zmiksować ze śmietanką na krem, dodając wywaru z gotowania.
  • krok4 4. Ziemniaki utłuc, połączyć z masą z pietruszki (by purée było kremowe, wszystkie jarzyny muszą być gorące). Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
  • krok5 5. Kapustę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do rondla z rozgrzanym olejem i masłem, zeszklić i posolić. Dodać kapustę, podsmażyć.
  • krok6 6. Gdy kapusta pokryje się tłuszczem, dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i bulion ze śmietaną. Dusić bez przykrycia ok. 15 min. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
  • krok7 7. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Po 4 plastry boczku ułożyć na zakładkę i równomiernie posmarować musztardą.
  • krok8 8. Na brzegu 4 plastrów położyć polędwiczkę, założyć plastry na mięso. Rolując je, ciasno owinąć boczkiem. Tak samo przygotować drugą polędwicę.
  • krok10 9. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, powoli obsmażyć ze wszystkich stron. Nakryć folią aluminiową, piec w piekarniku w temp. 160 °C ok. 10 min.
  • krok10 10. Kapustę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, wyłożyć na talerze. Polędwiczki w otoczce z boczku pokroić na grube plastry, ułożyć obok kapusty.
  • krok11 11. Porcje polędwiczki polać sosem z pieczenia. Do mięsa i kapusty dodać purée z warzyw – najlepiej wykładać je, formując porcje za pomocą dwóch łyżek do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować