Polędwiczka z surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Oprószyć solą i pieprzem, następnie nasmarować oliwą i wstawić do lodówki na godzinę.
2.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Gdy bedą lekko wystudzone dodać 100g mąki ziemniaczanej, jajko i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto (powinno odchodzić od ręki, nie może się kruszyć). Uformować kulki tej samej wielkości np. orzecha włoskiego. Wkładać je do wrzącej wody. Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć ogień. Wyjmować łyżką cedzakową 3 minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
3.Zamarynowane polędwiczki podzielić na pół. Każdą polędwiczkę ponacinać cztery razy tworząc 4 kieszonki. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Do każdej polędwiczki powkładać po cztery kawałki jabłka. Każdą polędwiczkę zawinąć szczelnie w folię aluminową i piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 150 stopni.
4.Seler i jabłko zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać sól, cukier, sok z cytryny i majonez. Wymieszać.
5.Polędwiczki ostrożnie otwierać z folii.. Powstały sos zlać do jednego naczynia i polewać nim kluski.
Porady
Przygotowując surówkę z selera należy szybko dodawać składniki aby seler nie był siny.
Komentarze