Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

rolada z polędwiczki, nadziana czosnkiem niedźwiedzim, strąkami cukrowego groszku, serem i suszonymi pomidorami.Rolada pyszna jest na ciepło (np. polana sosem, podawana z ziemniaczkami lub selerowym pure), a po wystygnięciu świetnie się nadaje na kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 350g)
    8 liści czosnku niedźwiedziego
    100g strąków groszku cukrowego
    4 suszone pomidory
    pęczek szczypiorku
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    50g wędzonego twarogu (lub mozzarelli)
    5 szerokich plastrów chudego wędzonego boczku
    sól
    pieprz
    czerwona papryka
    oregano
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, następnie od środka jeszcze raz naciąć - wyjdzie prostokątny płat mięsa. Delikatnie rozbić go tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem i papryką. Odstawić na godzinę.
    Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Szczypiorek pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę i czosnek, dodać szczypiorek, groszek, smażyć mieszając, aż strąki groszku zmiękną. Doprawić do smaku.
    Na mięso ułożyć liście czosnku, szalotkę z groszkiem z patelni, suszone pomidory w rządku, pokrojony w kostkę twaróg. Mięso zwinąć w roladę. Plasterki boczku położyć na desce, żeby trochę zachodziły na siebie. Na boczku położyć roladę, końce boczku zawinąć, okręcić nicią kuchenną.
    Na patelni rozgrzać olej, roladę zrumienić z każdej strony. Włożyć do rękawa foliowego, polać olejem z patelni, rękaw zawiązać.
    Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 90 minut w temp. 120stC. Po upieczeniu roladę pozostawić na kilka minut, następnie kroić ostrym nożem w plastry.
    Pysznie smakuję z dressingiem z liści rzodkiewki, rukoli i pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować