Delikatne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie serowo- chrzanowym. Danie świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree i mixem sałat lub ryżem. Sprawdzi się podane na niedzielny obiad lub odgrzane kolejnego dnia.
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze około 600g.)
sól, pieprz
mąką pszenna
smalec do smażenia
Sos serowo-chrzanowy:
500 ml bulionu drobiowego
50g. tartego sera cheddar
100 g serka topionego gouda
3 łyżki chrzanu
1 cebula
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią.
Oprószyć solą i pieprzem.
Mięso obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rumiano z obu stron.
Zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
2.Sos serowo-chrzanowy: Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić drobno posiekaną cebulę.
Wlać rosół, dodać serek topiony, gdy się rozpuści wsypać ser cheddar oraz chrzan- wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
3.Do sosu wsypać natkę pietruszki , przełożyć bitki.
Dusić na minimalnym gazie kolejne 10 min.
Komentarze