Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo-chrzanowym

3 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie serowo- chrzanowym. Danie świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree i mixem sałat lub ryżem. Sprawdzi się podane na niedzielny obiad lub odgrzane kolejnego dnia.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze około 600g.)
    sól, pieprz
    mąką pszenna
    smalec do smażenia
    Sos serowo-chrzanowy:
    500 ml bulionu drobiowego
    50g. tartego sera cheddar
    100 g serka topionego gouda
    3 łyżki chrzanu
    1 cebula
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią.
    Oprószyć solą i pieprzem.
    Mięso obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rumiano z obu stron.
    Zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Sos serowo-chrzanowy: Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić drobno posiekaną cebulę.
    Wlać rosół, dodać serek topiony, gdy się rozpuści wsypać ser cheddar oraz chrzan- wymieszać.
    Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Do sosu wsypać natkę pietruszki , przełożyć bitki.
    Dusić na minimalnym gazie kolejne 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować