Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym z ryżem smażonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową kroimy na plastry grubości ok. 1cm i przyprawiamy sosem sojowym, imbirem, pieprzem, papryką słodką kurkumą i mieszanką przypraw korzennych. Całość mieszamy, tak aby przyprawy pokryły mięso i odstawiamy na co najmniej 15 min do lodówki.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, oraz wybrane warzywa.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczkę, kiedy soki z mięsa rozstaną zredukowany dodajemy przez sitko sok z pomarańczy i redukujemy ok 10 min po czym zmniejszamy płomień i dolewamy ok. 100-150 ml śmietanki. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, można zagęścić go mąką kukurydzianą. W celu uzyskania bardziej pomarańczowego koloru dodajemy więcej kurkumy.
Odstawiamy mięso i przygotowujemy ryż. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy ok 4 łyżek. W miseczce rozbijamy 4 jajka. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę ze szczypiorem i po chwili dodajemy ryż. Całość mieszamy. Ryż zalewamy jajkami i mieszamy dopóki jajka się nie zetną. Całość doprawiamy szczyptą przyprawy '5 smaków'.
Podajemy z wybranymi warzywami.
Komentarze