polędwiczka wieprzowa w sosie paparykowo-pomidorowym

4.49 (185 ocen)

  • 30 min

błyskawiczny i sycący obiad

  • 30 min

Składniki:

  • polędwica wieprzowa 2 średnie,
    4 średnie pieczarki,
    słodka czerwona papryka 1 strąk,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    szczypta chili (opcjonalnie),
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz,
    1 czubata łyżeczka serka mascarpone, zamiennie 1 łyzka śmietany 18%,
    1 duża cebula
    1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Polędwiczka wieprzowa w sosie paparykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroic na plastry po około 2 cm, oprószyc solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę, pokrojony na plastry czosnek i pieczarki. Po paru minutach smażenia wszystkiego razem, zalać wodą lub bulionem(1,5 szklanki),dodać słodką paprykę, przyprawa uniwersalna i dusić około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, dodac koncentrat, gotowac jeszcze około 5 minut, dosolić, jesli jest taka potrzeba, wyłączyć gaz i po chwili rozprowadzić w sosie serek mascarpone lub smietanę. Podawac z ryżem, ziemniaczkami lub tak, jak u mnie z makaronem i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowo śmietanowym

To może cię zainteresować