Delikatna, soczysta i pachnąca polędwiczka wieprzowa w towarzystwie tak charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej dodatków jak - pomidory, papryka, czosnek i wino.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-1 spora polędwiczka wieprzowa
-cebula
-czerwona i zielona papryka
-2 dojrzałe pomidory
-5 łyżek oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku
-100 ml białego wina
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-sól, pieprz
Polędwiczka wieprzowa po sevillsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, oczyścić i oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć.
Cebulę i papryki drobno pokroić. Ząbki czosnku pokroić w plasterki Przesmażyć na tej samej oliwie kilka minut podlewając winem. Włożyć mięso z powrotem i dusić pod przykryciem 5-7 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać. Całość poddusić jeszcze kilka minut.
Mięso wyjąć z sosu. Pokroić w grube plastry. Podawać na porcji sosu i w towarzystwie innych dodatków - np. oliwek, pomidorowych tostów, minikoreczków itd.
Komentarze