Polędwiczka wieprzowa po Sevillsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna, soczysta i pachnąca polędwiczka wieprzowa w towarzystwie tak charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej dodatków jak - pomidory, papryka, czosnek i wino.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 spora polędwiczka wieprzowa
    -cebula
    -czerwona i zielona papryka
    -2 dojrzałe pomidory
    -5 łyżek oliwy z oliwek
    -3 ząbki czosnku
    -100 ml białego wina
    -łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa po sevillsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, oczyścić i oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć.
    Cebulę i papryki drobno pokroić. Ząbki czosnku pokroić w plasterki Przesmażyć na tej samej oliwie kilka minut podlewając winem. Włożyć mięso z powrotem i dusić pod przykryciem 5-7 minut.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać. Całość poddusić jeszcze kilka minut.
    Mięso wyjąć z sosu. Pokroić w grube plastry. Podawać na porcji sosu i w towarzystwie innych dodatków - np. oliwek, pomidorowych tostów, minikoreczków itd.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować