Polędwiczka wieprzowa na włoską nutę podana na makaronie lasagne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smacznie i po włosku

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
    1 mała marchewka
    4 ząbki czosnku
    3 duże, czerwone pomidory
    2 łyżki oliwy
    3 łyżeczki suszonego cząbru
    2 łyżeczki suszonego oregano
    3 szczypty ostrej papryki w proszku
    2 ugotowane wcześniej płaty makaronu lasagne
    sól do smaku

Polędwiczka wieprzowa na włoską nutę podana na makaronie lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa ząbki czosnku siekamy, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy czosnek z marchewką, gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć układamy pokrojone w równej grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką. Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów. Całość dusimy na najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy do smaku. Proponuję podać tak przygotowane mięso z płatami lasagne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy