Polędwiczka wieprzowa a'la devolay

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polędwiczka wieprzowa tym razem w autorskim wykonaniu. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż 45 minut.

  • 45 min

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
    50 gr startego żółtego sera
    50 gr startego zmrożonego masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    woreczek ryżu
    1 średnia gruszka
    2 łyżki miodu
    pieprz, sól

Polędwiczka wieprzowa a'la devolay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną z błonek polędwiczkę nacinamy wzdłuż jednocześnie ją rozwijając tworząc duży płat.
    Doprawiam odrobiną soli i pieprzu następnie nakładam starty ser oraz starte zmrożone masło oraz pietruszkę. Całość zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem.
    Podsmażamy roladę na rozgrzanym maśle po kilka chwil z każdej strony po czym przekładamy do formy i zapiekamy ok 20 minut w 160 oC.
  • 2. W między czasie przygotowujemy ryż oraz miodowe skwarki z gruszki - gruszkę kroimy w niedużą kosteczkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach miodu do uzyskania leciutko złotego koloru.
  • 3. Upieczoną polędwicę wyjmujemy z piekarnika i na 3-4 minuty zawijamy w folię aluminiową aby mięso odpoczęło.
    Na talerzu podajemy ryż z gruszką oraz dokładamy pokrojoną w ok 2 cm plastry polędwiczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy