Polędwiczka w salsie z bobu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna krucha rozpływająca się polędwiczka z pastą z bobu. Doskonała propozycja na niedzielny świąteczny obiad.

Składniki:

  • 3-4 polędwiczki wieprzowe
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
    olej rzepakowy do smażenia

    Salsa z bobu:
    200g mrożonego bobu
    1 łyżka soli
    ok 10 łyżek oleju rzepakowego
    sól, pieprz do smaku

Polędwiczka w salsie z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki osolić i usmażyć na rumiano z obu stron, podlać gorącą wodą i dusić ok 1h do miękkości. Mięso pokroić na kawałki o grubości 2cm, posypać z wierzchu gałką muszkatałową i pieprzem, dusić kilka minut do przyrumienienia mięsa.
  • 2. Sporządzić salsę z bobu: bób ugotować w osolonym wrzątku, usunąć skórki, środek pognieść widelcem na masę, dodać olej, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  • 3. Mięso podawać z salsą z bobu.

Komentarze

Podobne przepisy