Polędwiczka po tajsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najbardziej aromatyczna i ekspresowa kuchnia. Pełen wykon w 25 minut. A jakie pyszne

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    23 g thai curry
    2 marchewki
    1 kalarepka
    5 grzybów mun
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    3 małe papryczki szpiczaste
    100 g ananasa z puszki
    3 łyżki kiełków fasoli mung
    3 łyżki pędów bambusa
    500 ml mleka kokosowego
    50 ml oleju sezamowego
    4 liście kaffiru
    200 g makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka po tajsku 1. Polędwiczkę kroimy na grubość 1 cm, później każdą na 4 części.
    Marchew i kalarepkę kroimy w zapałkę.
    Szalotki kroimy w piórka.
    Ananasa kroimy na kawałki.
    Papryczki kroimy w krążki.
    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po kwadransie odcedzamy, kroimy w paski.
    Kiełki i pędy osączamy z zalewy.
    Czosnek siekamy.
    W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy w wysokiej temperaturze (pamiętajmy, cały czas mieszamy), dodajemy posiekane szalotki i czosnek, szklimy, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy thai curry, liście kaffiru, kiełki, pędy bambusa, ananasa, papryczki, chwilę dusimy (wszystko na największym płomieniu).
    Podajemy z makaronem ryżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować