Polędwiczka pieczona z żurawiną i cebulą

4.47 (179 ocen)

Delikatne, kruche mięsko z pieczoną cebulką i słodko-kwaśnym żurawinowym akcentem.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
    3 średnie cebule
    garść żurawiny suszonej
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwiczka pieczona z żurawiną i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy i solimy z obu stron. Dno formy żaroodpornej smarujemy łyżką oliwy, układamy plastry mięsa, oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Posypujemy suszoną żurawiną.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w piórka, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy i mieszamy, aby cebula pokryła się oliwą. Cebulę z oliwą wykładamy na mięso, solimy i oprószamy pieprzem ziołowym. Odstawiamy na 30-60 minut.
  • 3. Mięso pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Polędwica wieprzowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować