Delikatna polędwiczka wieprzowa z pysznym, wiosennym farszem z botwinki i aksamitną ricottą to idealna propozycja na rodzinny niedzielny ( i nie tylko ) obiad, polecam :)
45 min
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (około 800 gram )
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
Sól, pieprz
Nadzienie:
1/2 opakowanie serka ricotta
1 ząbek czosnku
½ pęczka botwinki
1 łyżeczka masła
1/5 szklanki wody
Sól, pieprz
kupuj on
Polędwiczka faszerowana ricottą i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: na patelni rozpuszczamy masło i przesmażmy na nim posiekany drobno ząbek czosnku i posiekane drobno łodyżki botwinki. Kiedy czosnek i botwinka lekko się zeszklą wlewamy wodę i dusimy łodyżki około 4-5 minut.
Posiekane drobno liście botwinki dodajemy na patelnie i wszystko razem dusimy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną botwinkę mieszamy z serkiem ricottą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
Każdą z nich kroimy na pół. Każdą połowę nacinamy w połowie i delikatnie rozbijamy. Środek oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kawałka nakładamy porcję farszu i zwijamy jak roladkę.
Każdą polędwiczkę związujemy sznureczkiem lub spinamy wykałaczkami.
W miseczce łączymy ze sobą paprykę słodką i ostra. Każda nafaszerowaną polędwiczkę oprószamy solą, pieprzem i mieszanką papryk.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na złoty kolor polędwiczki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.
Gotową polędwiczkę kroimy w plastry, serwujemy z młodymi ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką, smacznego ; )
Komentarze