Polędwiczka faszerowana ricottą i botwinką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatna polędwiczka wieprzowa z pysznym, wiosennym farszem z botwinki i aksamitną ricottą to idealna propozycja na rodzinny niedzielny ( i nie tylko ) obiad, polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 800 gram )
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    ½ łyżeczki papryki ostrej
    Sól, pieprz
    Nadzienie:
    1/2 opakowanie serka ricotta
    1 ząbek czosnku
    ½ pęczka botwinki
    1 łyżeczka masła
    1/5 szklanki wody
    Sól, pieprz
    kupuj on
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka faszerowana ricottą i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: na patelni rozpuszczamy masło i przesmażmy na nim posiekany drobno ząbek czosnku i posiekane drobno łodyżki botwinki. Kiedy czosnek i botwinka lekko się zeszklą wlewamy wodę i dusimy łodyżki około 4-5 minut.

    Posiekane drobno liście botwinki dodajemy na patelnie i wszystko razem dusimy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną botwinkę mieszamy z serkiem ricottą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i osuszamy.

    Każdą z nich kroimy na pół. Każdą połowę nacinamy w połowie i delikatnie rozbijamy. Środek oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kawałka nakładamy porcję farszu i zwijamy jak roladkę.

    Każdą polędwiczkę związujemy sznureczkiem lub spinamy wykałaczkami.

    W miseczce łączymy ze sobą paprykę słodką i ostra. Każda nafaszerowaną polędwiczkę oprószamy solą, pieprzem i mieszanką papryk.

    Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na złoty kolor polędwiczki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.

    Gotową polędwiczkę kroimy w plastry, serwujemy z młodymi ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczka faszerowana grzybami

To może cię zainteresować