Polędwica z knedlami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso gotujemy wraz z warzywami i przyprawami
w osolonej wodzie. Miękkie warzywa wyjmujemy, studzimy
i miksujemy, a mięso gotujemy jeszcze ok. 60 minut.
2.Sos: z masła i mąki robimy zasmażkę. Zalewamy 1/2 l
wywaru i zagotowujemy. Mieszając, dodajemy warzywa
i śmietanę. Doprawiamy solą, musztardą i sokiem z cytryny.
3.Knedle: bułki kroimy
w kostkę, zalewamy mlekiem,
solimy. Zagniatamy
z jajkiem, mąką i pokrojonym
sparzonym porem. Odstawiamy
na 5 minut. Formujemy
knedle. Gotujemy 3 minuty
w osolonej wodzie.
Podajemy z pokrojonym mięsem.
Polewamy sosem.
Komentarze