Polędwica z knedlami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Znakomita dla gości.

Składniki:

  • ● 80 dag polędwicy wołowej
    ● sól
    ● 2 marchewki
    ● pietruszka
    ● cebula
    ● 2 liście laurowe
    ● łyżka ziaren pieprzu
    ● 5 ziaren ziela ang.
    ● łyżka masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 200 ml kwaśnej śmietany
    ● sok z cytryny
    ● musztarda.
    Knedle: 8 bułek
    ● 100 ml mleka
    ● jajko
    ● sól
    ● łyżka mąki
    ● 5 dag pora

Polędwica z knedlami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy wraz z warzywami i przyprawami
    w osolonej wodzie. Miękkie warzywa wyjmujemy, studzimy
    i miksujemy, a mięso gotujemy jeszcze ok. 60 minut.
  • 2. Sos: z masła i mąki robimy zasmażkę. Zalewamy 1/2 l
    wywaru i zagotowujemy. Mieszając, dodajemy warzywa
    i śmietanę. Doprawiamy solą, musztardą i sokiem z cytryny.
  • 3. Knedle: bułki kroimy
    w kostkę, zalewamy mlekiem,
    solimy. Zagniatamy
    z jajkiem, mąką i pokrojonym
    sparzonym porem. Odstawiamy
    na 5 minut. Formujemy
    knedle. Gotujemy 3 minuty
    w osolonej wodzie.
    Podajemy z pokrojonym mięsem.
    Polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy