Polędwica z jelenia po królewsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Soczysta, krucha po prostu rozpływająca się w ustach domowa wędlina z jelenia.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • kg polędwicy z jelenia, ewentualnie można zastąpić wołową
    10 g liści laurowych

    marynata:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki musztardy Dijon
    łyżka soli morskiej
    łyżka cukru
    łyżka młotkowanego pieprzu kolorowego
    łyżka roztartych ziaren jałowca
    łyżka suszonych ziół (bazylii, tymianku i estragonu)
    7-10 ziarenek kardamonu (bez łuski)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Wędliny

Polędwica z jelenia po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pakowanie 1. Mięso dokładnie oczyszczamy z błon. Wszystkie składniki marynaty ze sobą mieszamy. Mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Przyprawione mięso ciasno okładamy listkami laurowymi. Przekładamy do worka do pakowania próżniowego i gotowania Sous Vide. Za pomocą pakowarki próżniowej zamykamy w worku mięso. Odkładamy na 3-4 dni do lodówki.

    Mięso gotujemy nie wyjmując z worka w parowarze lub w garnku z nasadką do gotowania na parze przez 30-40 minut. Mięso studzimy. Wystudzone przekładamy do lodówki, aby zastygło.

    Worek z mięsem rozcinamy, odlewamy sos (możemy użyć go jako bazę do zup lub sosu). Mięso kroimy w cieniutkie plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować