Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

  • wyświetlono: 1052 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś znowu zapraszam na zdrowy i dietetyczny obiad. Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami. Duży, soczysty kawałek białego mięsa z dorsza, pyszne duszone warzywa z dodatkiem sosu sojowego i musztardy francuskiej i kiełki! Mmm.. pycha!

Kuchnia Marty
  • 100min

Składniki

Składniki na polędwice z dorsza:
◦2 kawałki polędwicy z dorsza po 130 g każdy
◦sól
◦pieprz czarny grubo mielony
◦½ cytryny
◦oliwa z oliwek
◦kiełki cebuli (można użyć innych)

Składniki na duszone warzywa:
◦2 łodygi selera naciowego
◦½ sztuki kopru włoskiego (fenkuł)
◦1 biała część pora
◦1 marchewka
◦½ czerwonej cebuli
◦2 łyżki oliwy
◦2 łyżki sosu sojowego
◦1 łyżeczka musztardy francuskiej
◦1 łyżeczka kaparów
◦pieprz
◦sól

Dodatkowo:
◦50 ml octu balsamicznego

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

  • Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami1. Przygotowanie duszonych warzyw:
    Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a z połowy bulwy usuwamy twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy i musztardę francuską, kapary i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami2. Przygotowanie polędwicy z dorsza:
    Polędwicę z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Rybę chowamy do lodówki na 15-20 minut.

    Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę po 5-6 minut z każdej strony.
  • Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami3. Na drugiej patelni redukujemy ocet balsamiczny do konsystencji syropu.

    Na talerzu układamy nasze duszone warzywa. Na warzywach kładziemy usmażoną polędwicę z dorsza, na której układamy kiełki cebuli. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego i sosem z octu balsamicznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddorszPolędwica z dorsza z duszonymi warzywamipolędwica z dorszapolędwica z dorsza smażonadorsz smażonydorsz z warzywamipolędwica z dorsza z warzywamidorsz z duszonymi warzywami

Komentarze

Podobne przepisy

Schab duszony z warzywami

Dodane przez: rena123

Schab duszony z warzywami

Kruche paseczki schabu uduszone...

Dorsz z warzywami gotowany na parze

Dodane przez: Martyna1991

Dorsz z warzywami gotowany na parze

Zdrowy posiłek nie musi być nudny....

DORSZ BAŁTYCKI Z WARZYWAMI

Dodane przez: Magda_Z

DORSZ BAŁTYCKI Z WARZYWAMI

Nie przepadam za rybami, ale ten...

Wątróbka wieprzowa duszona

Dodane przez: DanusiaC

WĄTRÓBKA WIEPRZOWA DUSZONA Z WARZYWAMI

Wątróbka, która przyjęła podczas...

Wątróbka duszona z warzywami

Dodane przez: Aneta_77

Wątróbka duszona z warzywami

Pyszne, syte danie obiadowe z wątróbki.

Maślany dorsz z warzywami

Dodane przez: Bilcia

Maślany dorsz z warzywami

Dorsz w zupełnie innym wydaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE