Polędwica wieprzowa w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę umyć i osuszyć. Dokładnie oczyścić z błon i tłuszczu. Posypać solą, pieprzem i ziołami i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
2.Polędwicę obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu - po 2 minuty z każdej strony. Zawinąć ją w folię aluminiową i czekać aż całkiem ostygnie.
3.Cebulę podsmażyć na patelni po smażeniu polędwicy razem z pokrojonymi drobno grzybami.
4.Rozwinąć ciasto francuskie. Wyłożyć cebulę z grzybami. Na cebulę położyć polędwicę i ciasto ciasno zawinąć. Złożenie ma być pod spodem. Odstające kawałki ciasta obciąć - można zrobić z nich dekoracje. Roztrzepać jajko widelcem i posmarować ciasto.
5.Piekarnik nagrzać do 190 stopni, Polędwicę piec ok. 20-25 min.
Komentarze