Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Polędwica wychodzi soczysta.

Składniki:

  • - 1 polędwica wieprzowa
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - sól, pieprz
    - zioła" majeranek, oregano, tymianek
    - 1 jajko
    - ok. 200 g mrożonych grzybów
    - 1 cebula
    - trochę tłuszczu

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę umyć i osuszyć. Dokładnie oczyścić z błon i tłuszczu. Posypać solą, pieprzem i ziołami i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  • 2. Polędwicę obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu - po 2 minuty z każdej strony. Zawinąć ją w folię aluminiową i czekać aż całkiem ostygnie.
  • 3. Cebulę podsmażyć na patelni po smażeniu polędwicy razem z pokrojonymi drobno grzybami.
  • 4. Rozwinąć ciasto francuskie. Wyłożyć cebulę z grzybami. Na cebulę położyć polędwicę i ciasto ciasno zawinąć. Złożenie ma być pod spodem. Odstające kawałki ciasta obciąć - można zrobić z nich dekoracje. Roztrzepać jajko widelcem i posmarować ciasto.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, Polędwicę piec ok. 20-25 min.

Komentarze

Podobne przepisy