Polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym

1 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oryginalny przepis pochodzi ze znanej chińskiej prowincji - Syczuanu, gdzie po raz pierwszy miałam okazje go skosztować na ulicznym "street food market", czyli wieczornych restauracjach rozkładanych na ulicach i chodnikach miast. :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
    sos jasny sojowy
    sól
    pieprz biały
    jajko
    mąka kukurydziana
    mąka tortowa
    olej rzepakowy
    ząbek czosnku
    pół szklanki wody
    2 łyżki octu ryżowego (opcjonalnie jabłkowy/cytrynowy)
    3/4 łyżki ketchupu ze słoiczka ( typu włocławek)
    2 łyżki cukru
    ryż jaśminowy
    sezam biały
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym 1. Polędwice pokroić w cienkie paseczki. Włożyć do miseczki, dodać jajko, sos sojowy, sól, pieprz biały, wymieszać, odstawić do lodówki na około pół godziny.
  • polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym 2. Wymieszać mąkę, obtoczyć w niej dokładnie mięso.
  • polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym 3. Smażyć na głębokim, gorącym oleju do zarumienienia się, najlepiej dwa razy, odsączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
  • polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym 4. Na patelnie wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać czosnek, następnie wodę, ocet ryżowy, ketchup,cukier i sól.
    Rozrobić mąkę z wodą i dolać do sosu, aby się zagęścił.
  • polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym 5. Wymieszać usmażoną polędwicę z sosem.
  • polędwica w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym 6. Podawać z ryżem.

Porady

Przed podaniem oprószyć sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Ryż Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

To może cię zainteresować