POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO KOPERKOWYM

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Smak nieziemski, przepyszne mięsko i pyszny sosik

  • 60 min

Składniki:

  • 7 plastrów polędwicy wieprzowej
    250 g kurek leśnych
    pól szklanki smietany 30
    3 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżki siekanego koperku
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki mąki
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica w sosie śmietanowym kurkowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy
    krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący
    wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy ok 10 minut,wyjmujemy z bulionu.W
    miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w
    osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy na
    patelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię z
    grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok
    10 minut, dodajemy śmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy
    2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego
    wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy
    podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do
    garnuszka, wkładamy kotlety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Polędwica wieprzowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować