Polędwica w sosie śmietanowym kurkowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy
krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący
wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy ok 10 minut,wyjmujemy z bulionu.W
miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w
osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy na
patelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię z
grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok
10 minut, dodajemy śmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy
2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego
wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy
podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do
garnuszka, wkładamy kotlety.
Komentarze