Polędwica w sosie pieczarkowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwice należy pokroić w plastry i przyprawić solą i pieprzem, nastepnie smażyć aż sie podrumieni, potem dodać pokrojoną cebule i jeszcze chwilke smażyć. W garnku lub rondelku wlać ok litr wody i wrzucić kostkę rosołową. Gdy woda zacznie się gotować dodać mięso, pokrojone pieczarki i oczyszczone suszone grzyby. Gotować tak długo dopóki mięso nie będzie miękkie i cały czas doprawiać do smaku i pilnować żeby woda nie wyparowała. W razie potrzeby dolewać. Gdy mięso bedzie odpowiednie zabielić roztworem śmietany i mąki. Prosze pamiętać aby zahartować. Doprawić do smaku.
Jeżeli chodzi o kluski to bardzo proste : ziemniaki ugotowane wcześniej zmielić i podzielić na 4 części i jedn a nich wyjąc i nasypać mąke ziemniaczaną dodaj jedno jajko. gotowe ciasto uformować i dodać do wrzącej wody . Bedzie gotowe gdy kluski wypłyną
Komentarze