Polędwica w sosie pieczarkowo-grzybowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Idealny sos do ziemniaków ,klusek i kaszy

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • do sosu potrzeba:
    - ok 500g polędwicy
    - 150g pieczarek
    - garść suszonych grzybów
    -1 cebula
    - pół szklanki śmietany
    - 1.5 łyżki mąki
    - kostka rosołowa
    - przyprawy do smaku
    - olej do smażenia


    do zrobienia klusek potrzeba:
    - ok 1kg ziemniaków
    - mąka ziemniaczana
    - łyżka oleju
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica Sosy

Polędwica w sosie pieczarkowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Polędwice należy pokroić w plastry i przyprawić solą i pieprzem, nastepnie smażyć aż sie podrumieni, potem dodać pokrojoną cebule i jeszcze chwilke smażyć. W garnku lub rondelku wlać ok litr wody i wrzucić kostkę rosołową. Gdy woda zacznie się gotować dodać mięso, pokrojone pieczarki i oczyszczone suszone grzyby. Gotować tak długo dopóki mięso nie będzie miękkie i cały czas doprawiać do smaku i pilnować żeby woda nie wyparowała. W razie potrzeby dolewać. Gdy mięso bedzie odpowiednie zabielić roztworem śmietany i mąki. Prosze pamiętać aby zahartować. Doprawić do smaku.


    Jeżeli chodzi o kluski to bardzo proste : ziemniaki ugotowane wcześniej zmielić i podzielić na 4 części i jedn a nich wyjąc i nasypać mąke ziemniaczaną dodaj jedno jajko. gotowe ciasto uformować i dodać do wrzącej wody . Bedzie gotowe gdy kluski wypłyną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować