Polędwica w mięsie z indyka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Średni

Pomysł ten wpadł mi do głowy na święta Wielkanocne.

  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • 90 dkg mielonego mięsa z piersi indyka
    jedna duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe
    ząbek czosnku
    mała cebula
    jedno jajko
    papryka słodka w proszku
    sól
    pieprz

Polędwica w mięsie z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ostudzić.
    Mięso mielone połączyć z jajkiem, przeciśniętym przez praską ząbkiem czosnku i drobno posiekaną cebulką. Doprawić do smaku solą,pieprzem i słodką papryką i wyrobić na jednolitą masę.
    Mięso rozłożyć na folii aluminiowej w kształt prostokąta, na nim położyć ostudzoną polędwiczkę i zwinąć tak aby mięso z indyka równomiernie pokryło polędwiczkę. Całość zawinąć w folię aluminiową jak cukierek, ułożyć na blaszce i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy