Pomysł ten wpadł mi do głowy na święta Wielkanocne.
30 min
Średni
Składniki:
90 dkg mielonego mięsa z piersi indyka
jedna duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe
ząbek czosnku
mała cebula
jedno jajko
papryka słodka w proszku
sól
pieprz
Polędwica w mięsie z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ostudzić.
Mięso mielone połączyć z jajkiem, przeciśniętym przez praską ząbkiem czosnku i drobno posiekaną cebulką. Doprawić do smaku solą,pieprzem i słodką papryką i wyrobić na jednolitą masę.
Mięso rozłożyć na folii aluminiowej w kształt prostokąta, na nim położyć ostudzoną polędwiczkę i zwinąć tak aby mięso z indyka równomiernie pokryło polędwiczkę. Całość zawinąć w folię aluminiową jak cukierek, ułożyć na blaszce i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Komentarze