Polędwica pieczona w porach

1 (1 ocen)

  • Łatwy

Mięso było soczyste,delikatne a dodatek miodu nadał mu słodkawej nuty

  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwica wieprzowa: 500 gramów
    - por (zielona część) (potrzebne będą dwa liście): 2 sztuki
    - miód: 3 łyżki
    - musztarda sarepska: 2 łyżeczki
    - sól do posypania mięsa: 1 łyżeczka
    - pieprz świeżo mielony: 0.5 łyżeczki
    - rozmaryn suszony: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica pieczona w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę płuczemy i osuszamy.Nacieramy solą i pieprzem.Obsmażmy na patelni na oleju na dużym ogniu,z każdej strony.
  • 2. Będą nam potrzebne tylko zielone części pora.Płuczemy dokładnie liście i zalewamy wrzątkiem.Gdy stracą sztywność,wyjmujemy z wody.
  • 3. Miód mieszamy z musztadą i łyżeczką suszonego rozmaryny.Nacieramy tym mięso.Niewielka ilość pozostanie. Polędwicę ścisło owijamy w liście pora.Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.Pory po wierzchu smarujemy sosem który nam pozostał.Wstawiamy do nagrzanego w 190 stopniach piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować