Polędwica duszona

  • wyświetlono: 500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ostatnio wymyśliłam proste danie z polędwicy. Podałam je domownikom i wszystkim bardzo smakowało.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Małgorzata Stanuszek, Tropie
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1,5 kg polędwicy
● 2 średnie cebule
● 2 ząbki czosnku
● 3 łyżki śmietany
● 3 łyżki mąki
Marynata:
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● przyprawa uniwersalna
● 1 łyżeczka musztardy
● 3 łyżki octu
● zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwica duszona

  • 1. Do marynaty wkładamy
    polędwicę na godzinę. Cebule obieramy i kroimy
    w krążki, czosnek obieramy
    i siekamy. Mięso przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.
    Obkładamy cebulą oraz czosnkiem
    i pieczemy 2-2,5 godziny
    w temperaturze 200 °C.
  • 2. W czasie pieczenia polędwicę
    kilka razy obracamy i polewamy
    wytworzonym sosem. Gdy mięso
    będzie miękkie, wyjmujemy je,
    a sos przelewamy do rondelka.
  • 3. Dokładnie rozrabiamy śmietanę
    z mąką i wlewamy do sosu.
    Mieszamy, chwilę gotujemy
    i ciepłym sosem polewamy
    pokrojoną w plastry polędwicę.
PPK_02-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadpolędwica

Komentarze

Podobne przepisy

KRÓLEWSKA POLĘDWICA

Dodane przez: tulcia

KRÓLEWSKA POLĘDWICA

To danie jest wyborne. Smak suszonych...

Polędwica zapiekana pod parmezanem

Dodane przez: Iwona75

Polędwica zapiekana pod parmezanem

Zapiekana polędwica pod aromatyczną...

polędwica

Dodane przez: Aninka88

DOMOWA POLĘDWICA

pyszna, krucha doskonała na ciepło...

polendwica gotowana

Dodane przez: kaska193

Gotowana polędwica

Bardzo dobra jako wędlina, może...

Polędwica suszona

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Polędwica dojrzewająca

Krucha i smaczna wędlina.

koperkowo śmietanowa polędwica

Dodane przez: Koronowianka

KOPERKOWO - ŚMIETANKOWA POLĘDWICA

Podawać z młodymi ziemniakami z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE