Polędwica duszona

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ostatnio wymyśliłam proste danie z polędwicy. Podałam je domownikom i wszystkim bardzo smakowało.

Składniki:

  • ● 1,5 kg polędwicy
    ● 2 średnie cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki śmietany
    ● 3 łyżki mąki
    Marynata:
    ● 3 łyżki oliwy z oliwek
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 1 łyżeczka musztardy
    ● 3 łyżki octu
    ● zioła prowansalskie

Polędwica duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do marynaty wkładamy
    polędwicę na godzinę. Cebule obieramy i kroimy
    w krążki, czosnek obieramy
    i siekamy. Mięso przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.
    Obkładamy cebulą oraz czosnkiem
    i pieczemy 2-2,5 godziny
    w temperaturze 200 °C.
  • 2. W czasie pieczenia polędwicę
    kilka razy obracamy i polewamy
    wytworzonym sosem. Gdy mięso
    będzie miękkie, wyjmujemy je,
    a sos przelewamy do rondelka.
  • 3. Dokładnie rozrabiamy śmietanę
    z mąką i wlewamy do sosu.
    Mieszamy, chwilę gotujemy
    i ciepłym sosem polewamy
    pokrojoną w plastry polędwicę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy