1.Upiec biszkopt:
białka ubić z cukrem i cukrem wanilin, dodać żółtka, do ubitych jaj przesiać obie mąki z proszkiem i lekko wymieszać, piec ok 40 min w temp. 170 st.
2.Ugotować budyń: z podanej ilości mleka odlać 1/3 i wymieszać w nim obie mąki cukier wanilinowy i jajka, resztę mleka zagotować. Na gotujące wlać mieszankę i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch z 1 łyżką cukru pudru i połączyć z zimnym budyniem.
3.Puszkę mleka wstawić do garnka zalać wodą ponad puszkę i gotować 2 godziny.
4.Na upieczony biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej ułożyć jedną warstwę HERBATNIKÓW, na to ugotowany gorący kajmak, kolejna warstwa herbatników, druga warstwa budyniu i na koniec masa z bitych śmietan, na wierz zetrzeć trochę czekolady gorzkiej.
Komentarze