Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wiosenne, zdrowe naleśniki z pokrzywami. Tak tak dobrze słyszycie. Pokrzywa najlepsza jest młoda, majowa, a że w kwietniu już też można ją spotkać to trzeba korzystać. Zbieramy ją z dala od ulicy, najlepiej na łące. W naleśnikach nie czuć pokrzywy i nie parzy. Podałam ją z twarożkiem i wiosennymi warzywami. Spakujcie sobie do pracy, są naprawdę pysze.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto pokrzywowe:

    2 garście pokrzywy młodej
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 łyżeczki soli
    pieprz, płatki chili
    1 jajko
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej

    Farsz:

    300 g serka śmietankowego puszystego
    10 pomidorków koktajlowych
    1 kawałek ogórka zielonego
    1/2 cytryny
    1 awokado
    1 pęczek rzodkiewek
    natka, szczypior
    pieprz czerwony ziarna
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto pokrzywowe:

    Pokrzywę obieram z liści, myję, i zalewam wrzącą wodą. Odcedzam na sitku. Pokrzywę przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, chili, wodę, mleko, olej. Całość miksuję blenderem. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.

    Każdy naleśnik smaruję cienko serkiem składam. Awokado obieram kroję na plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Układam plastry na naleśnikach, dodaję plastry rzodkiewki, połówki pomidorków, ogórek, posypuję pokrojonym szczypiorkiem i natką, pieprzem czerwonym. Resztę serka wyciskam na naleśnikach za pomocą szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Ogórek Pokrzywa Pomidor Rzodkiewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować